Dokumentti

Dokumentti "Tarkka-ampuja Simo Häyhä" kertoo tunnetun tarkka-ampujalegendan elämästä. Dokumentissa kuullaan talvisodan tapahtumista Simo Häyhän itsensä kertomana. Lisäksi dokumentissa esiintyy Häyhän taistelutoveri Kollaan rintamalta. Sulo Pulkkinen oli saman kylän poikia ja lähti rintamalle jo 17-vuotiaana vapaaehtoisena. Pulkkinen kertoo muun muassa Häyhän vakavasta haavoittumisesta, jota hän itse todisti lähietäisyydeltä. Simo Häyhää muistelevat hänen sukulaiset ja ystävät. Dokumentin asiantuntijoina ovat sotamuseon entinen johtaja Markku Palokangas ja sotahistorioitsija Ohto Manninen.

Dokumentin daramatisoidut osat on kuvattu Kontiorannan varuskunnassa. Dokumentissa Simo Häyhää esittää upseeri Mika Katainen.

Dokumentin on tuottanut tuotantoyhtiö Laajakulma ja sen on ohjannut Vesa Saarinen. Dokumentin toimittajina ovat toimineet Mikko Maukonen ja Sven Pahajoki. Tuotantoa ovat merkittävästi tukeneet Kaatuneiden muistosäätiö, Sotavahinkosäätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö ja Yleisradio.

dokuv2.jpg

Lisämateriaali

Dokumentin lisäksi levyllä on yli 50 minuuttia ainutlaatuista lisämateriaalia, jonka tarkoituksena on taustoittaa varsinaista dokumenttia. Lisämateriaaliosuudessa esiintyvät Kollaan taisteluihin erikoistunut everstiluutnantti Kari Jylhä, sekä sotahistorioitsija Hannu Narsakka, jonka erityisalaa on Rautjärveläisten sotahistoria. He kertovat muun muassa talvisodasta, suojeluskunnista, Kollaan rintamasta ja kapteeni Juutilaisesta. Kuulemme myös Juutilaista itseään ääninauhalta.

Heidän lisäksi sotamuseon entinen johtaja Markku Palokangas ja historioitsija Ohto Mannin kertovat muun muassa suomalaisesta ja neuvostoliittolaisesta tarkka-ampujatoiminnasta. Kuulemme myös Simo häyhän rintamalla käyttämän pystykorvakiväärin historian.

Suomalaisesta tarkka-ampujatoiminnasta kertovat lisää jatkosodan veteraanit Antti Jänkälä ja Eero Hakkarainen. Myös he toimivat komppanioidensa tarkka-ampujina.

Heidän jälkeensä ääneen pääsee Simo Häyhän ystävät ja sukulaiset. He kertovat lähikuvassa millainen mies Simo Häyhä todella oli. He kertovat esimerkiksi Simo Häyhän luonteesta ja harrastuksista.

Tuotantoyhtiö haluaa kiittää kaikkia hankkeeseen osallistuneita tahoja.